Putovanje dece

Praćena deca

Deca koja putuju avionom treba da budu u pratnji roditelja/staratelja ili neke druge odrasle osobe(starije od 16 godina). Ukoliko dete putuje u pratnji odrasle osobe a da to nije roditelj/staratelj potrebno je obezbediti overenu saglasnost oba roditelja(i u slučajevima kada je u pitanju srodstvo). Ukoliko putuje samo sa jednim roditeljem, takodje je potrebna saglasnost drugog roditelja. U ovom slučaju, deca imaju status praćene dece.

Nepraćena deca

Deca koja putuju sama, bez pratnje odrasle osobe imaju status nepraćene dece.To se mora naglasiti već pri pravljenju rezervacije. Roditelj/staratelj je dužan da obezbedi sva potrebna dokumenta za putovanje i da popuni „Izjavu za nepraćeno dete“koju dobija od avio kompanije. Izjava sadrži detaljne podatke o osobi koja dete predaje na let i o osobi koja dete preuzima na aerodromu sletanja. Takodje je u obavezi da ostane na aerodromu do poletanja aviona zbog eventualnog kašnjenja ili otkazivanja leta i da se postara da dete u prtljagu ne nosi ništa što podleže carini ili spada u nedozvoljene predmete.

Da li se može primeniti ova procedura zavisi od uzrasta deteta. Avio kompanije imaju svoja pravila(uglavnom je to uzrast od 5 do 12 godina). Ako je dete mladje od 5 godina avio kompanija obezbedjuje dodatnog člana posade koji se stara samo o detetu i za koga roditelj/staratelj plaća avio kartu u jednom smeru.

O detaljima za svaku avio kompaniju se treba raspitati prilikom pravljenja rezervacije na telefon 011/3623064.


Rezervišite avio kartu online

Pozovite nas
Biznis First Class klub Sportski First Class klub

AlitaliaAustrian AirlinesLufthansaLotBritish AirwaysEmiratiMontenegro airlines