Bali, Indonezija

Opšte informacije

Bali, Indonezija

Bali je ostrvo koje pripada Indoneziji, a nalazi se na oko 2 kilometra istočno od ostrva Java i ostrva Lombok sa zapadne strane. Ono je samo jedno do 17000 ostrva u indonezijskom arhipelagu. Na njemu živi oko 4 miliona ljudi, a samo ostrvo je dugačko 144 km a široko 80 km.
Bali nosi nadimak ,,Ostrvo bogova”, i to nikako nije slučajnost. Tu su druželjubivi, gostoljubivi ljudi, prelepi pejzaži i vizuelna kultura uopšte, kao i dašak duhovnosti, ali i prelepe plaže na kojima se može roniti i surfovati, što Bali čini najatraktivnijom destinacijom u Indoneziji.  Osamdeset procenata turista koji posete Indoneziju zapravo odlazi samo na Bali. I pored toga što je doživeo ekspanziju građenja novih zgrada i pretvorio se u betonsku masu, umalo nije izgubio svoju magiju. To se, srećom, nije desilo, i iako je veoma posećen, budite sigurni da ćete na Baliju naći mesto koje Vam savršeno odgovara.
Bali je najposećeniji tokom jula i avgusta, kao i na Božić i Novu godinu. Australijanci ga često posećuju tokom raspusta u aprilu, početkom juna i krajem septembra, dok lokalci dolaze u Bali tokom državnih praznika. Van ovih termina, Bali zna da bude izuzetno miran i nudi vrlo jeftin smeštaj. Njegova duhovna kultura i mnoštvo hramova obogaćeni su neobičnim krajolicima, bujnim sadnicama pirinča i vulkanskim planinama.  Kao mesto koje dobija najviše turističkih nagrada, Bali je idealan i za mlade bekpekere ali i za bogatije turiste. Na ostrvu rastu kokosova palma, duvan, pirinač, kafa i pamuk.
Prvi Evropljanin koji je došao na Bali je Holanđanin Kornelis de Hautman, i to 1597. godine. Holanđani su Bali pretvorili u svoju koloniju 1849. godine, a tek 1950. je Bali prestao biti holandska kolonija i pripao Indoneziji. Sada je na ostrvu najviše hinduista. Pored pomenutih odlika, Bali je centar umetnosti, tradicionalnog i modernog plesa, vajarstva, slikanja, proizvoda od kože, metalurgije i muzike. U Kuti možete osetiti moderniji duh Balija, u njenim centrima za surfovanje i noćnim barovima, dok u selima u unutrašnjosti možete da posetite one tradicionalnije delove, kao što su na primer velelepni hinduistički hramovi, po kojima je Bali poznat.Rezervišite avio kartu online


Fly NikiBritish AirwaysUNITED AIRLINESAir FranceQATAR AIRWAYSKLM AIRLINESCroatia Airlines