Bali, Indonezija

Opšte informacije

Bali, Indonezija

Bali je ostrvo koje pripada Indoneziji, a nalazi se na oko 2 kilometra istočno od ostrva Java i ostrva Lombok sa zapadne strane. Ono je samo jedno do 17000 ostrva u indonezijskom arhipelagu. Na njemu živi oko 4 miliona ljudi, a samo ostrvo je dugačko 144 km a široko 80 km.
Bali nosi nadimak ,,Ostrvo bogova”, i to nikako nije slučajnost. Tu su druželjubivi, gostoljubivi ljudi, prelepi pejzaži i vizuelna kultura uopšte, kao i dašak duhovnosti, ali i prelepe plaže na kojima se može roniti i surfovati, što Bali čini najatraktivnijom destinacijom u Indoneziji.  Osamdeset procenata turista koji posete Indoneziju zapravo odlazi samo na Bali. I pored toga što je doživeo ekspanziju građenja novih zgrada i pretvorio se u betonsku masu, umalo nije izgubio svoju magiju. To se, srećom, nije desilo, i iako je veoma posećen, budite sigurni da ćete na Baliju naći mesto koje Vam savršeno odgovara.
Bali je najposećeniji tokom jula i avgusta, kao i na Božić i Novu godinu. Australijanci ga često posećuju tokom raspusta u aprilu, početkom juna i krajem septembra, dok lokalci dolaze u Bali tokom državnih praznika. Van ovih termina, Bali zna da bude izuzetno miran i nudi vrlo jeftin smeštaj. Njegova duhovna kultura i mnoštvo hramova obogaćeni su neobičnim krajolicima, bujnim sadnicama pirinča i vulkanskim planinama.  Kao mesto koje dobija najviše turističkih nagrada, Bali je idealan i za mlade bekpekere ali i za bogatije turiste. Na ostrvu rastu kokosova palma, duvan, pirinač, kafa i pamuk.
Prvi Evropljanin koji je došao na Bali je Holanđanin Kornelis de Hautman, i to 1597. godine. Holanđani su Bali pretvorili u svoju koloniju 1849. godine, a tek 1950. je Bali prestao biti holandska kolonija i pripao Indoneziji. Sada je na ostrvu najviše hinduista. Pored pomenutih odlika, Bali je centar umetnosti, tradicionalnog i modernog plesa, vajarstva, slikanja, proizvoda od kože, metalurgije i muzike. U Kuti možete osetiti moderniji duh Balija, u njenim centrima za surfovanje i noćnim barovima, dok u selima u unutrašnjosti možete da posetite one tradicionalnije delove, kao što su na primer velelepni hinduistički hramovi, po kojima je Bali poznat.Rezervišite avio kartu online


Austrian AirlinesEmiratiLufthansaQATAR AIRWAYSUNITED AIRLINESAir FranceKLM AIRLINES