Istanbul, Turska

Opšte informacije

Istanbul, Turska

Bilo kao Vizantion, Konstantinopolj ili Carigrad, Istanbul je oduvek važio za kulturološki važan grad. Nalazi se na Bosforskom moreuzu, koji spaja Evropu i Aziju, te je zbog svog geografskog položaja, tj. savršene strateške pozicije, po svojoj arhitekturi vrlo specifičan. Danas u Istanbulu živi više od 13 miliona ljudi, uglavnom Turaka, ali broj stanovnika ovog grada i dalje raste enormnom brzinom jer svojim lepotama privlači ljude iz mnogih krajeva sveta.
Istanbul više nije prestonica Turske, ali važi za jedan od najbitnijih turskih gradova, kako u ekonomskom tako i kulturološkom smislu. Godine 2010. izglasan je za evropski grad kulture, a nagrađivan je i od strane Uneskoa, zbog mnogih kulturnih dobara kao što su otomanske džamije, vizantijske crkve i katakombe, helenski hramovi i ostaci srednjevekovnih zidina. Pored ovih istorijski značajnih atrakcija, tu je i bogata muzička scena, mnogo klubova, galerija, dizajnerskih radnji i ostalih lepota koje mogu biti primamljive modernom posetiocu. Ovaj grad takođe vrvi univerzitetima i naučnim centrima te se ujedno smatra i obrazovnim centrom Turske, a tu je i vrlo složen gradski saobraćaj koji čine autobusi, tramvaji, mini-busevi, brodovi, trajekti i metro.
Kao prestonica četiri carstva- latinskog, rimskog, otomanskog i vizantijskog, Istanbul u sebi čuva duh svake od ovih kultura, ali ujedno važi i za globalni grad, te turistima svakako ima da ponudi raznovrsne sadržaje- od građevina koje su stare vekovima do bogatog noćnog života.Rezervišite avio kartu online


EmiratiLotAeroflotTunis AirAir SerbiaSwissQATAR AIRWAYS