Atina, Grčka

Opšte informacije

Atina, Grčka

Grad Atina, prestonica Grčke i glavni grad prefekture Atika, ime je dobio po grčkoj boginji mudrosti kojoj je uzdignut hram na Akropolju, a koji je ujedno i na UNESCO-vom spisku kulturnih dobara. I pored mnogih građevina nalik ovoj, druga strana Atine je potpuno drugačija- sva u asfaltu i nalik na pravu, modernu metropolu. Atina je mesto gde su se desili neki od najvažnijih događaja u ljudskoj istoriji- ovde se rodila demokratija, ovde se razvila drama i ovde je Sokrat postavio temelje zapadne filozofije. Građevine koje se danas smatraju jednim od najznačajnijih po ljudsku istoriju su nastale u petom veku pre nove ere u ovom antičkom gradu. Njena duga istorija, koja beleži oko 3400 godina, je čini jednim od najstarijih gradova na svetu.
Nekada grad-država, a sada grčka prestonica, Atina danas nudi neke od zapanjivih kulturnih atrakcija, kao što su antičke građevine i muzeji svetske klase. Vaći za jedan od centara kulture u Evropi, a tu su i  prelepi restorani i jedan od najraznovrsnijih noćnih života u čitavoj Grčkoj. Od kada je bila domaćin Olimpijskih igara 2004., Atina je procvetala u svakom smilu, pa je sada pravi raj za turiste iz čitavog sveta, te sada ima veoma dobar javni prevoz, a valja spomenuti i dugo očekivani Akropoljski muzej koji je otvoren 2009.
Ovaj grad je centar političkog, društvenog, kulturnog i ekonomskog života Grčke. U doba antike, bila je centar učenja, filozofije i umetnosti, mesto gde se nalazila Platonova akademija i Aristotelov licej. Ovde su se rodili Sokrat, Perikle, Sofokle i ostali važni filozofi. Atina danas broji 3, 7 miliona stanovnika, a trenutno se širi istočno, Atikom.Rezervišite avio kartu online


British AirwaysTunis AirLotFly NikiAlitaliaOlimpicSwiss