Barselona, Španija

Opšte informacije

Barselona, Španija

Barselona je gavni grad autonomne pokrajine Katalonije i posle Madrida najveći grad u Španiji, sa svojih pet miliona stanovnika. Smeštena je na obali Sredozemnog mora, a na jugu dodiruje ogranke Pirineja. Barselonu je osnovao iberijski narod Lajetanci u 7 i 6. veku p.n.e, da bi njome kasnije vladali Rimljani i Mavari sve dok nije doživela svoj hrišćanski procvat sklapanjem braka između španskih vladara Fernanda od Aragona i Izabele od Kastilje.
Glavna ulica u Barseloni zove se La Rambla, koja se proteže od Kolumbovog trga (Plaza de Colón), blizu obale i plaže Barselonete, sve do Trga Katalonije (Plaza Cataluña). Predstavlja srce grada i naposećeniju tursitičku zonu, gde su posetiocima dostupne razne mogućnosti od sedenja u tipičnim španskim restoranima i kafićima, uživanja u brojnim performansama slobodnih umetnika, kupovina suvenira i kućnih ljubimaca, pa sve do posete napoznatijoj barselonskoj pijaci La Boquería.
Svakako jedan od najposećenijih i najegzotičnijih gradova na globalnom planu, a uvek čuvena po Olimpijskim igrama iz 1992, kao i Svetskim izložbama iz 1888 i 1929. Svojim turistima nudi uživanje u rimskoj kulturi, ostacima srednjevekovnih umetničkih dela i arhitekture, od koji je najpoznatiji gotički stil po kome je ceo jedan deo grada dobio naziv, kao i katalonske modernističke kulture.
U ovom gradu živeo je i stvarao jedan od najpoznatijih svetskih arhitekata, Antonio Gaudi. Za sobom je ostavio velelepne građevine, jedinstvenog i samo njemu svojstvenog stila, kao što su čuvena katedrala Sagrada Familia, kompleks Park Guelj, kuća Mila i kuća Batljo.Rezervišite avio kartu online


Tunis AirUNITED AIRLINESAlitaliaKLM AIRLINESFly NikiAdria AirwaysSwiss